fredag den 10. april 2009

Brev hjem til de gamle på Thurø

Hej Mor og Far

Vi er som bekendt på vej fra Maldiverne til Seychellerne (ca. 1200sm). Vi har nu sejlet i 6 dage uden land. For et par dage siden rendte vi ind i noget halv-dårligt vejr og den meget møre og medtagede genua-2 gik i en tværgående syning. Vi har nu sat stormjib'en, da det er det eneste tilbageværende forsejl. Den store genua-1 skulle skipper have repereret, mens vi lå på Chagos, men efter at både hans egen og nabobådens symaskine gik i stykker, måtte han opgive.

Vinden (og ofte strømmen) er lige i snotten og mens vi de første par dage havde god vind, er der nu under 5kt. Vi har stort set motor-krydset hele tiden og har vel i snit sejlet 3-4 kt effektivt mod målet. Vi er ikke nået halvejs endnu og med nok min. en uge mere inden vi er fremme har Elsebeth og jeg mange gange fortrudt, at vi ikke afmønstrede på Maldiverne. For et par dage siden forhørte vi os om mulighederne for at vende om, men det ser skipper ikke som en mulighed. Her skal det måske lige nævnes at hans estimat på hele turen før afgang var 8 dage og at vi formentlig ville nå vores fly d. 14. april.

Elsebeth og jeg er svært nervøse for dieselbeholdningen. Med motoren i ganske lidt mere end tomgang (som vist er det mest brændstof-økonomiske) bruger vi så vidt vi har udreget ca. 60 liter i døgnet. Estimeret har vi knap 500 liter tilbage. Det er pt. stort set vindstille (og efter mine udregninger vinder vi ikke nok ved at forsøge at udnytte den vind der er - den ekstra hastighed opvejer ikke afvigelsen i kurs). Pt. sejler vi 2,3kt og så er 630sm faktisk halvlangt - så rækker end ikke de 8 dags motorsejlads som vi har diesel til. Vi får vejrkort via mail hver aften og umiddelbart ser det meget stille ud. Jeg ved ikke hvad der sker, hvis vi ikke får mere vind.

Jeg er også noget nervøs for drikkevandsbeholdningen, vi har ikke noget estimat af hvor meget der er tilbage. Der er plads til 750 liter, men pga. misforståelser ifm. fyldning er vi i tvivl om hvor meget vi har igen. Vi troede vi havde næsten fyldte tanke da vi inden afsejlning hældte 150 liter ekstra på. Men tankene var ikke så fyldte som forventet. Så hjælper det ikke at toilettet også bruger drikkevand. Vi har omkring 150 liter ikke-drikkevand til badning, tøjvask o.l.

Elsebeth og jeg er til tider (af og til på skift) meget fusteret over situationen og tør næsten ikke tænke på hvad der sker, hvis vi løber tør for diesel eller får motorproblemer, inden vi er fremme og begynder at drive østpå.

Skipper er ikke så nervøs - han tager tingene som de kommer. Men han har jo ikke heller ikke en hverdag der venter...
Han fortæller lystigt om skibe der har brugt 80 dage på at sejle samme distance og om andre som er løbet tør for diesel og måtte drive tilbage til Thailand.

Vi forsøger at få Elsebeths far til at organisere udskydelse af hjemrejsen. Så vidt vi kan forstå skal vi kun betale 1000,- hver. Problemet er bare at vi jo ikke kan sige noget om hvornår vi er fremme, men vi når ihvertfald ikke Karlas fødselsdag d. 18. april.

Kh
Rasmus og Elsebeth, som nok er mere kortturs- end langturssejlere.

1 kommentarer:

Peter Skov sagde ...

Hej Rasmus og Elsebeth,

tak for indlægget, det lyder jo til at turen ikke går helt så bekymringsfrit some ventet. Nemt at sige for en som har fødderne plantet på landjorden, men i er midt i en af jeres livs store oplevelser som i vil tænke tilbage på når i bliver gamle, så læn jer nu tilbage og lad jer bære frem af skæbnen. I har da ihvertfald en god undskyldning for ikke at være nået tilbage til tiden :-)

KH Peter

Send en kommentar